De club TTK Herckenrode bestaat sinds 1986. Maar ook daarvoor waren de mensen van onze club al actief. Het overzicht over het ontstaan en het verdere verloop van onze club vindt u hier.
Historisch
Bij gebrek aan een goede huisvesting van zowel de tafeltennisvereniging Tuilt, als deze van Kuringen, werd het plan opgevat samen uit te zien naar een grotere ruimte. Ons oog was in feite reeds langere tijd gevallen op de vroegere werkplaatsen MEES, gelegen te Tuilt. De gebouwen waren intussen verworven door de Stad Hasselt.
Er werd contact gezocht en verkregen met het stadsbestuur, die veel begrip opbracht voor de situatie waarin we als sportvereniging verkeerden. Onder leiding van de Heer Demal, destijds schepen van Sport, werden de onderhandelingen tussen het stadsbestuur en onze verenigingen voortgezet. Het resultaat van dit alles was dat we van het stadsbestuur een gedeelte van de vroegere werkplaatsen MEES verkregen om dit in te richten als tafeltennishal. Op 5 mei 1986 werd dan de ontbinding van de club TTK Tuilt aangevraagd. TTK Tuilt bestond toen net 10 jaar. Een volstrek nieuw bestuur werd er gekozen onder de leden van de vroegere clubs, terwijl de clubnaam TTK Herckenrode werd weerhouden voor de nieuwe vereniging. Op 14 juni 1986 was TTK Herckenrode LK49 dan een feit en de club kon bij aanvang van het seizoen’86-‘87 op sportief vlak starten. We kozen voor de benaming TTK Herckenrode omdat de benaming Herckenrode een begrip was en is van de gemeente Hasselt, en aanvaardbaar voor iedereen. TTK Herckenrode moest een symbool worden van een nieuwe club, met een nieuwe start, en dat is het zeker geworden.
TTK Herckenrode anno 1986
De huidige club telt inmiddels ongeveer 150 aangesloten leden, waarvan er meer dan 100 zijn aangesloten bij de KBTTB en waar de trainingen door 7 gediplomeerde trainsters en trainers worden gegeven. Competitief staan er 21 ploegen paraat in de jeugd-, heren-, dames-, veteranen- en recreatie-interclub. Ook in talrijke provinciale en nationale organisaties zoals Beker van Limburg en België, Provinciale en Nationale Kampioenschappen, tornooien,.. enz. is TTK Herckenrode een regelmatig deelnemer. En dat er prijzen weggekaapt worden blijkt zeer duidelijk uit een rijk gevulde trofeeën kast.
De jaren’90
Tijdens de jaren ’90 bleef het ledenaantal rond de 130 schommelen en speelden er regelmatig ploegen kampioen in de interclub. De betonnen vloer werd vervangen door een houten en op algemene vraag van de leden werden er ook 4 douches geïnstalleerd. Naar aloude Tuiltse traditie (t pingpongerke) werd er in oktober 1994 voor de eerste maal een clubblad uitgegeven. De naam werd een maand later vastgelegd op ”Maggezien”. Maggezien kende doorheen de jaren verschillende lay-outs en formaten maar de kwaliteit en de waarde ervan is altijd blijven stijgen. Ook krijgt elk lid een vademecum waar alle informatie van het komende seizoen is in terug te vinden. In 1995 vierde onze club haar 10-jarig bestaan met onder andere een show met de gebroeders Saive. Een zeer geslaagde avond.
Ook tijdens internationale organisaties was onze club actief. We namen deel aan de stage in Obertraun (Oostenrijk) en aan het International TT festival van Karlsborg (Zweden). Onze zaal, cafetaria en gangen kregen in 1999 ook een facelift waardoor we ons lokaal toch bij één van de mooiste van Limburg mogen rekenen. Geen nieuw uitzicht van de zaal zonder nieuwe tafels natuurlijk. Er werden 12 nieuwe blauwe Tibhar tafels aangekocht. In het seizoen ’96-‘97 had onze club voor de eerste keer een herenploeg in de nationale afdelingen. Twee jaar later werd dit aantal verdubbeld. De dames speelden al sinds mensenheugenis in nationale en vertoefden dikwijls in superdivisie. De inzet en het enthousiasme van spelers en bestuursleden bleef altijd groot.
TTK Herckenrode de laatste jaren
In februari 2000 werd het jeugdbestuur opgericht. Met 9 leden begonnen ze en op dit ogenblik zijn 16 leden lid. Zij werken vooral voor de jeugd maar ook voor de ”ouderen” zoals de organisatie van het clubfeest van mei 2002, maar ook vele andere projecten. Begin 2000 was onze club ook al te vinden op het web. Vijf jaar na de promotie naar derde nationale promoveerde onze club naar 2e nationale. Met een schitterende zomerstage naar Albi, Frankrijk werd het seizoen ‘01-‘02 ingeluid. Een chice ervaring waar iedereen nog dikwijls met veel plezier aan terugdenkt. De club concentreert zich op alle leeftijden en er is een sterke jeugdlichting. Ook het clubblad Maggezien kreeg een nieuwe look en verschijnt steevast drie maal per seizoen en dit onder redactie van Zeekameel samen met de voorzitter. De C-ploegen spelen allebei kampioen en stijgt bij de heren naar landelijke en bij de dames naar 1ste provinciale.
Aan de start van het seizoen ‘02-‘03 is onze club met haar 135 leden de grootste van Vlaanderen. Het scorebord in het cafetaria kreeg een opknapbeurt en dat hielp blijkbaar bij de sportieve prestaties want ’02-‘03 werd het succesvolste seizoen ooit! Met maar liefst vier ploegen die promoveerden (waaronder twee kampioenen) en geen enkele dalende ploeg was het een prachtig seizoen dat door een nog prachtiger clubfeest werd afgesloten. Het initiatief van Zeekameel, namelijk de eerste editie van de Manager Competitie, kon rekenen op veel succes en maakte het seizoen met 82 ingeschreven teams een stuk interessanter. De eerste Manager van het jaar werd gehuldigd op het clubfeest. In dit seizoen werd ook de nieuwe clubuitrusting voorgesteld, net als de vernieuwde website die gemiddeld per dag zon honderd bezoekers trekt. Ook werd er een vergaderlokaal ingericht door ons jeugdbestuur en blijft de jeugd een enorm groot aandeel hebben in onze club.
In het seizoen 2003-2004 zijn we op sportief vlak met 12 herenploegen, 3 damesploegen, 4 jeugdploegen en 2 recreatieploegen opnieuw goed vertegenwoordigd in Limburg. De ledenwervingen (en sportkampen) hebben veel succes. In augustus vond een chice en geslaagde interne stage plaats en dit was voor het eerst in de clubgeschiedenis. Een enorm geslaagde week die de zomer van 2003 compleet maakte. Na het succes van de eerste editie besloot zeekameel om er een vervolg aan te geven. Deze editie overtrof de eerste qua inschrijvingen, spanning en aantal speelweken, want er werd beslist nu elke speelweek te laten meetellen. Dit zorgde weliswaar voor een pak meer werk, maar de motivatie van de spelers steeg wel. De organisatie van de 24uren mocht ook niet ontbreken en deze groeide uit tot de succesvolste ooit. Twee weken na het einde van de competitie werde, voor het eerst de Gouden Herckjes uitgereikt.
Het seizoen 2006-2007 was zonder twijfel sportief gezien het succesvolste van de afgelopen jaren: maar liefst drie ploegen speelden kampioen. Dit waren de Heren D, Heren F en Heren G. De Dames D leken ook te promoveren met hun tweede plaats in 2e Provinciale maar uiteindelijk waren er teveel zakkers uit landelijke dus dat feestje ging helaas niet door. Het seizoen werd ook gekenmerkt door het grote aantal afmeldingen. Sam en Martijn wonnen in november het Familietornooi tijdens hetwelke voor 83 mensen (spelers en supporters) spaghetti werd gemaakt. Voor het eerst sinds lang ook een editie van de 24uren van Herckenrode, waarop veel volk kwam. Bruno werd de nieuwe clubkampioen door in de finale te winnen van Jakob. Jody werd in het voorjaar Limburgs, Vlaams en Belgisch kampioen in de Heren E-reeks. Een knappe prestatie. Jody wordt met Andy ook nog Provinciaal Kampioen Heren E. Deze laatste wint trouwens ook nog het regelmatigheidscriterium in 4e Provinciale A (89%). Ook Erwin (Her 3e Prov D – 94%), Robin (Her 4e Prov D – 90%) en Katrien (Dam 2e Prov – 94%) weten het regelmatigheidscriterium te winnen. De trainingen van woensdag en zaterdag zaten ook altijd overvol en de trainers kregen bijstand van de nieuwe trainer Wouter. Het Gala van de Gouden Herckjes maakte het seizoen rond. Hier vielen de kampioenenploegen in de prijzen, maar ook individuele spelers als Erwin (seniorspeler), Jody (jeugdspeler), Matteo (vooruitgang) en Katrien(regelmatigheid).